Artikler og tips

25.03.22

Knyte liner?

Ei avslitt line kan noen ganger knytes som en midlertidig nødløsning. Men vær klar over at knuter svekker linestyrken ganske mye. Kanskje mere enn man skulle tro. Og korter du inn lina med en knute blir gliderens trim helt feil i det punktet.
Les mere

13.06.21

Vårtermikk

De fleste har hørt at vårtermikken kan være frisk. Men hva er det som skjer om våren som er så spesielt, og til forskjell fra sommeren?
Les mere

28.12.20

Har du løfta på borrelåsen?

Velcro, eller borrelås som er det norske navnet, er en smart oppfinnelse. Det er egentlig en etterligning fra naturen og blomsten borre, som sprer frøene sine med kroker som hekter seg i mennesker og dyr som passerer. Vår borrelås med plastkroker på den ene siden og løkker på den andre siden er en smart måte å holde ting sammen. Men brukt på nødskjermcontaineren kan bindingen bli for kraftig. Les mere.

For stram pakkestropp bøyer spilene.

15.12.20

Cellepakking

For dere som ikke bruker hurtigpakksekk, men cellepakker for å få en kompakt sekk som er god å bære, her er et lite tips:

Mange bruker pakkestroppen til samle spilepartiet i front når de pakker. Strammer du pakkestroppen hardt og lar den sitte en stund, kan spilene bli permanent bøyd sideveis. Da får de redusert funksjon i å holde overduken utspent. Så husk å enten slakke stroppen eller fjerne den før vingen går i cellepakkposen.

15.12.20

Linefestene

Visste du at … om lina er hengt opp feil i løkka i underduken, svekkes linestyrken med inntil 20%. Kanskje ikke noe “big deal” på en ny skjerm, men på tynne og godt brukte liner kan det ha betydning. Dette er noe du enkelt kan sjekke og fikse sjøl.

Riktig og galt lineoppheng
Løkka låses ved at lina trees inn seg selv

08.10.20

Strømpeløse liner

Ved å bruke paragliderliner uten strømpe kan man oppnå samme bruddstyrken som for tykkere liner med strømpe. Mindre linediameter betyr mindre luftmotstand, som betyr bedre ytelser. Men det er noen ulemper. Linene blir mere eksponert for skader og krever litt mere påpasselighet.
Les mere.

06.09.20

Problematisk keramisk ring

For noen år siden valgte flere paragliderprodusenter å bytte ut trinsa for bremselina med en keramisk ring. Man tenkte vel at det keramiske materialet var bortimot uslitelig. Men praksis viste noe annet. Det er oppdaget flere tilfeller der den keramiske ringen blir slitt, og spiser opp bremselina!
Les mere.

Slitasjepunktet er knivskarpt!

21.07.20

Fletter du?

Enkelte fletter paragliderlinene for å hindre vase ved pakking av glideren. Dette er noe som blant annet kommer fra fallskjerm-miljøet, hvor fletting er ganske vanlig. Men er det egentlig så lurt? Mye tyder på at det kan gi økt linekrymp.
Les mere.

27.03.20

Vindpølsa - tips om design og oppsett

Ei vindpølse på et jorde er et kjært syn for mange piloter. For det første er det som regel et tegn på at her er det flyaktivitet, og at dette er en offisiell landeplass. For det andre kan det være til hjelp for å planlegge innflyvingen så man unngår de kjedelige medvindslandingene.

Mange av vindpølsene som settes opp, holder kortere enn strengt tatt nødvendig. Enten ligger de i gresset etter noen uker, de henger snurra rundt stanga eller er revet opp og ødelagt. Legger man ned litt arbeide, kan man lage noe som varer lengre, og man sparer seg for fremtidig arbeid.
Les mere.

13.03.20

Østavind på Voss - verdt å vite

Starter du på Hangurstoppen i nordøstlig vind, og lander i Voss sentrum, ved gondolen, risikerer du å fly inn i turbulent luft både langs fjellet og på landing. Noen ganger er det bedre å lande på Ringheim, på vindsiden av Hangurstoppem.
Les mere.