Tekniske artikler - om paragliding

Løkka lages ved at lina trees inn seg selv

08.10.20

Strømpeløse liner

Ved å bruke paragliderliner uten strømpe kan man oppnå samme bruddstyrken som for tykkere liner med strømpe. Mindre linediameter betyr mindre luftmotstand, som betyr bedre ytelser. Men det er noen ulemper. Linene blir mere eksponert for skader og krever litt mere påpasselighet.
Les mere.

06.09.20

Problematisk keramisk ring

For noen år siden valgte flere paragliderprodusenter å bytte ut trinsa for bremselina med en keramisk ring. Man tenkte vel at det keramiske materialet var bortimot uslitelig. Men praksis viste noe annet. Det er oppdaget flere tilfeller der den keramiske ringen blir slitt, og spiser opp bremselina!
Les mere.

Slitasjepunktet er knivskarpt!

21.07.20

Fletter du?

Enkelte fletter paragliderlinene for å hindre vase ved pakking av glideren. Dette er noe som blant annet kommer fra fallskjerm-miljøet, hvor fletting er ganske vanlig. Men er det egentlig så lurt? Mye tyder på at det kan gi økt linekrymp.
Les mere.

27.03.20

Vindpølsa - tips om design og oppsett

Ei vindpølse på et jorde er et kjært syn for mange piloter. For det første er det som regel et tegn på at her er det flyaktivitet, og at dette er en offisiell landeplass. For det andre kan det være til hjelp for å planlegge innflyvingen så man unngår de kjedelige medvindslandingene.

Mange av vindpølsene som settes opp, holder kortere enn strengt tatt nødvendig. Enten ligger de i gresset etter noen uker, de henger snurra rundt stanga eller er revet opp og ødelagt. Legger man ned litt arbeide, kan man lage noe som varer lengre, og man sparer seg for fremtidig arbeid.
Les mere.

13.03.20

Østavind på Voss - verdt å vite

Starter du på Hangurstoppen i nordøstlig vind, og lander i Voss sentrum, ved gondolen, risikerer du å fly inn i turbulent luft både langs fjellet og på landing. Noen ganger er det bedre å lande på Ringheim, på vindsiden av Hangurstoppem.
Les mere.