NØDSKJERMPAKKING
Pakking av nødskjerm ved Voss Paraglider Service omfatter minst 12 timers lufting og tørking, samt montering i sele om ønskelig.
Enkelte pakker nødskjermen selv, og har du god forståelse og kunnskap, kan det gå greit. Er du i tvil, sender du nødskjermen til Voss Paraglider Service. Helst sammen med selen, så jeg kan sørge for at den også blir riktig montert. Jeg har sett flere eksempler på feilmontering i selen som gjorde utløsing av nødskjermen umulig.
Nødskjermen er sikkerhetsutstyr som skal redde deg ut av en vanskelig situasjon når alt har gått galt. Engelskmennene kaller den ”second chance”. Jeg vil heller si ”last chance”. Akropiloter og konkurransepiloter flyr ofte med to nødskjermer. Det viktigste med nødskjermen er å huske på å bruke den før det er for seint, det vil si mens du ennå har høyde nok til at den rekker å åpne seg. En nødskjerm skal åpne seg raskt og gi så lavt gjennomsynk som mulig. Ved valg av nødskjerm anbefaler jeg å velge en størrelse som ligger ca 20 kilo over din startvekt, for å ikke få for harde landinger.
De fleste nødskjermprodusentene anbefaler ompakk av nødskjermen hver 6. eller 12. måned. En nødskjerm som sitter lenge i et seletøy vil pakke seg hardere og hardere over tid og bli mer og mer kompakt, med det resultat at åpningen vil ta lengre tid.
Tradisjonell rundkalott
Blant ikke-styrbare nødskjermer er rundkalotten med midtline den vanligste. Denne konstruksjonen er velprøvd i over 50 år, og blir brukt på mange områder. Enkelt, ukomplisert, rimelig og funksjonelt, og gir rask åpning.
Firkantskjerm
Firkantkalott er et relativt nytt design som kom til for å forbedre pendelstabiliteten som kan være et problem med rundkalottene. Denne konstruksjonen ser ut til å fungere etter hensikten, og blir mer og mer populær. Mange nødskjermprodusenter tilbyr nå firkantnødskjerm.
Trekant/femkant/hybrid-skjerm
Produsentene eksperimenterer med ulike former på nødskjermen for å oppnå større pendelstabilitet, som er helt essensielt for å oppnå lavt gjennomsynk. Både trekant- femkant- og mangekantet nødskjermermer er å finne på markedet, og alle hevder de at de oppnår bedre stabilitet enn med en klassisk rundkallott.
Rogallo - styrbar
Rogallo-konseptet gir svært lavt gjennomsynk på grunn av løftet som dannes av glideflukten, som på en paraglider. En rogallo-nødskjerm er kostbar, men foretrekkes av enkelte da piloten ideelt sett kan fly seg inn på en egna landing. Men systemet er også litt komplisert da den krever frikobling av paraglideren (cut-out karabiner og speedbarliner) for å få reell styring. Merk: Voss Paraglider Service pakker for tiden ikke rogallo-skjermer.
Lettvekt-nødskjerm
Økt popularitet av hike&fly, og fokuset på vektreduksjon av paragliderutstyret har ført til utvikling av nødskjermer med lavere vekt. Ved å redusere materialtykkelse og bruk av nye materialer kan man spare ca en halvkilo i forhold til en standard nødskjerm med samme størrelse. Lettvektsnødskjermer er en del dyrere enn andre nødskjermer og ikke like robuste. Tester har vist at de ikke tåler flere sjokktest-åpninger etter hverandre like bra som ordinære nødskjermer.